EXPO Straffe gasten. 50 jaar arbeidsmigratie

Werken aan de textielmachine
EXPO Straffe gasten
zon, 27/04/2014 (Hele dag) - zon, 04/01/2015 (Hele dag)

Gent, 1964. De eerste Turken en Noord-Afrikanen melden zich aan. Straffe gasten! Enkele van hen gaan aan de slag in de katoenspinnerij De Smet-Ghéquier, een onderdeel van textielgigant UCO en vandaag het MIAT. De textielindustrie is op dat moment de belangrijkste werkgever van deze eerste generatie nieuwkomers.

Arbeidsmigratie is van alle tijden. Al eeuwen lang zoeken mensen naar een goede job en een beter leven. 'Straffe gasten' zoomt in op twee eeuwen arbeidsmigratie. Hoe ontving de stad Gent haar arbeidsmigranten? Bij welke werkgevers kwamen zij terecht?

Unieke foto's, pakkende getuigenissen en objecten nemen je mee naar de Gentse textielfabrieken, de beluiken en de eerste handelszaken van nieuwkomers. Beleef het verhaal van 50 jaar gastarbeid in Gent, op de plek waar het allemaal begon.

Samen met Groep Intro Kidz Dampoort vertelt het MIAT het hedendaagse migratieverhaal van vijf jonge nieuwkomers. Sommige verblijven al enkele jaren in de stad, andere slechts enkele maanden. Stuk voor stuk straffe stories, van opnieuw straffe gasten! Waarom en hoe kwamen zij naar België? Hoe zijn zij hier onthaald? Welk parcours legden ze af in de stad? Hoe zien zij hun toekomst?

Wens je een rondleiding met een gids? Neem hiervoor contact op met boekjebezoek@gent.be of 09 269 87 50.

Voor groepen voorzien wij een verfrissend onthaal en een heerlijke zoete afsluiter.
Gezinnen met kinderen ontdekken deze expo met een zoektocht op wieltjes.
Voor scholen is er een interactief parcours op maat van het technisch en beroepsonderwijs.

Ontdek ook het randprogramma

Soiree Kara yol - De zwarte weg | 13 november, 19.30 uur
Al gehoord van Kara yol? Da is de 'zwarte weg' naar Turkije, van Gent naar Emirdag. Ontmoet de reizigers en neus in hun koffers. Meer info

De expo ‘Straffe gasten’ is gebaseerd op het boek ‘Turkije aan de Leie’ van Tina De Gendt en de doctoraatsscriptie van Jozefien De Bock.

Met dank aan Frank Caestecker, Els Conix, Piet Creve, Victor-Hugo De Grijse, Zeynep Göktepe, Memet Karaman, Yilmaz Koçak en Pieter-Paul Verhaege.

Met de steun van UCO, KBC, PNB Paribas Forits, Fedustria en VDAB.