Drukkerijcollectie Strobbe

Drukkerijmuseum Strobbe

Deze collectie bestaat uit technische drukkerijapparatuur van drukkerij Strobbe. Het verzamelen van dit bedrijfserfgoed gebeurt al sinds het ontstaan van de drukkerij omstreeks 1890 door Alois Strobbe. Vandaag is het een verzameling van ontelbare waarde.

Dit drukkerijmuseum kent drie fasen. In de periode 1970-1993 focuste het zich voornamelijk op het ‘redden’ en bewaren van drukkersmateriaal. In 1993 werkte men aan de opstelling. De laatste fase omvat het volledig monteren, schoonmaken en draaibaar maken van alle opgestelde machines en apparatuur. Deze veelzijdige drukkerijcollectie omvat o.a. een lood- en lettergieterij, vijf letterzetmachines, een handzetterij met 25 ton loden letters, binderijapparatuur en talrijke clichés.

Het drukkerijmuseum wil met zijn collectie een middelgrote commerciële drukkerij reconstrueren. Deze machines tonen met welke apparatuur de Drukkerij Stobbe werkte, en dat van 1850 tot 1950. Dit is vergelijkbaar met andere gelijkaardige handelsdrukkerijen uit die periode.

Van maandag tot zondag, toegankelijk voor groepen op aanvraag
Dirk Martenslaan 3, 8870 Izegem
051 33 32 02, info@strobbe.be