Tijd voor verlichting !

lampen

2015 is door UNESCO en de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Licht. Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te benadrukken. Licht speelt een grote rol in allerlei facetten van ons leven. Het jaar zoomt dan ook in op wetenschap, kunst, cultuur, duurzaamheid en educatie.

Het team collectie van het MIAT plaatst voor de gelegenheid de zorg voor de lampencollectie van het museum in de schijnwerpers. De industriële revolutie zorgt op het einde van de 19de eeuw voor elektriciteit. Met als bekendste uithangbord de verbeterde gloeilamp door Thomas Edison. Arbeiders kunnen langer doorwerken in de fabriek. Elektriciteit doet ook zijn intrede in de huiskamer. In dit reclamefilmpje uit de MIAT-collectie uit de jaren 1950 bijvoorbeeld wordt de gloeilamp van Osram aangeprezen als dé kwaliteitslamp. 

De diversiteit aan lampen, zowel in vorm als functie, is groot en door de tijden heen geëvolueerd. De lampencollectie wordt momenteel geïnventariseerd en geregistreerd op een duurzame manier. Op die manier ontdekken ook de toekomstige generaties de evolutie van licht.

Meer over het jaar van het licht vind je hier.