Restauratie iconisch schilderij in expo Made by children

schilderij ‘De klok slaat 5 ure! Half slapend gaan zij naar ’t fabriek’

In de expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’ hangt het iconische schilderij over kinderarbeid: ‘De klok slaat 5 ure! Half slapend gaan zij naar ’t fabriek’. Vanaf 9 februari restaureert kunstschilder-restaurator Lucas De Vuyst het schilderij in de tentoonstelling, tijdens de openingsuren. Het publiek krijgt zo een exclusieve kijk op de restauratie van dit werk. 

Iconisch schilderij

Het schilderij “De klok slaat 5 ure! Half slapend gaan zij naar ’t fabriek” is hét iconische schilderij over kinderarbeid. Het museum kreeg het schilderij in bruikleen van het ABVV en de vzw Syndicaal Huis Gent. Het werk toont een vader die met zijn vermoeide kinderen, in het schijnsel van een lantaarn, naar de fabriek trekt. Het schilderij groeide uit tot een symbool van de socialistische strijd tegen kinderarbeid.

Het werk, olieverf op doek, is  200,5 cm hoog en 241,5 cm breed. Achilles De Maertelaere schilderde het in 1906, onder zijn pseudoniem Achilles Bentos. Oorspronkelijk hing het in het ABVV-gebouw ‘Ons Huis’, op de Vrijdagmarkt in Gent. Na deze tentoonstelling gaat het schilderij terug naar het vakantie- en congrescentrum ‘Floreal’ in Blankenberge.

Publieke restauratie

Kunstschilder-restaurator Lucas De Vuyst zal het werk restaureren. Hij doet dat midden in de expo ‘Made by children’, in opdracht van de Algemene Centrale van het ABVV. Hoe hij dat aanpakt? ‘Het schilderij wordt gedemonteerd, ontstoft en versterkt met een nieuwe linnen ondersteuning. De plaatsen waar de verf is beschadigd worden geretoucheerd. Als afwerking krijgt het geheel een nieuwe vernislaag.’

Het MIAT als restauratie-atelier

Kunstschilder-restaurator Lucas De Vuyst is vanaf 9 februari tijdens weekdagen aanwezig in de expo. Het einde van de restauratie is voorzien begin maart 2017.
Tijdens de aperitiefrondleiding op zondag 19/02, van 10 tot 13 uur, is de restaurator uitzonderlijk aanwezig. Hij beantwoordt dan alle vragen over de restauratie.