MIAT deelt fairtrade koffieboontjes uit

MIAT, museum, kinderarbeid
MIAT, Museumday17, Gent, kinderarbeid, industrieel erfgoed

Op Internationale Museumdag, donderdag 18 mei, deelt het MIAT chocolade koffieboontjes uit. Het museum wil hiermee de bezoekers wakker schudden en wijzen op kinderarbeid in de cacaoteelt en op de koffieplantages. Het thema van deze Internationale Museumdag is dan ook ‘Museums and contested histories: saying the unspeakable’. Helemaal in lijn met de veertien pakkende verhalen van kinderen in de expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger’.

14 kinderen, 14 verhalen 

Op de Internationale Museumdag openen meer dan 30 000 musea, in 120 verschillende landen, hun deuren. Het thema van dit jaar is ‘Museums and contested histories: saying the unspeakable’. Dat sluit aan bij de expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’.

Het MIAT reconstrueerde hiervoor, op basis van historisch onderzoek, veertien verhalen van kinderen. Wetenschappelijke museummedewerkers doken in archieven, op zoek naar persoonlijke verhalen. Naar verhalen die jij en ik moeten weten. Zij reconstrueerden de levenslopen van veertien kinderen. Kinderen van vroeger en nu. Uit de textielindustrie, de cacao- en de koffieteelt en de showbizz. Aan de hand van pakkende foto’s en persoonlijke bezittingen vertellen zij over hun werk en leven. . 

‘De verhalen van kinderen krijgen vaak geen plek in de geschiedenisboeken. Kinderen laten weinig tot geen geschreven bronnen of persoonlijke documenten na. Met deze expo willen we een moeilijk thema als kinderarbeid en deze ‘vergeten’ verhalen van kinderen onder de aandacht brengen ,’ vertelt curator Hilde Langeraert.