Gloednieuw boek. De geschiedenis van kinderarbeid van onderuit

kinderarbeid, MIAT, boek, Gent

Begin maart stelde het MIAT het gloednieuwe boek ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’ voor. Kinderarbeid is een beladen thema. Het is haast onmogelijk om een welomlijnde definitie te geven.

In dit boek, een uitgave van Stichting Kunstboek, krijgt kinderarbeid een gezicht. Veertien kinderen en veertien verhalen staan centraal. Intrigerende en verrassende portretten.

Het boek komt uit bij de gelijknamige expo ‘Made by children’ die nog tot 7 januari 2018 in het MIAT loopt. 

Geen zwart-wit verhaal 

Kinderen horen te spelen en naar school te gaan. Werken en geld verdienen, dat mogen enkel volwassenen. Discussie gesloten, of toch niet? 

‘Made by children’ geeft kinderarbeid een gezicht. Veertien kinderen en veertien verhalen staan centraal in het boek. Hilde Langeraert en Wendy Van Hoorde trokken hun levenslopen na. Het zijn intrigerende en soms verrassende portretten, verhalen van vroeger en nu. Uit de textielindustrie, de steenbakkerijen en de showbizz. Verhalen van bij ons en verhalen van kinderen uit het Zuiden.

Maatschappelijk relevant, actueel en inspirerend

Dit boek neemt geen stelling in, maar geeft op basis van historische feiten en unieke getuigenissen een nieuwe kijk op het fenomeen. Naast deze persoonlijke verhalen en de geschiedenis van drie eeuwen kinderarbeid in België schrijft Kristoffel Lieten (professor emeritus kinderarbeid, Amsterdam) een bijdrage over kinderarbeid vandaag, in een internationale context. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen sluit af met een epiloog over onze beeldvorming van kinderen, vroeger en vandaag. Hier vind je een preview

Museumshop

Het boek Made by children is een uitgave van Stichting Kunstboek.
Vanaf 9 maart te koop in de museumshop van het MIAT en in de boekhandel. Prijs € 24,95.